Hogyan TÖRÖLJÜK a Facebook fiókunkat (VALÓJÁBAN!) – 2017-es frissítés

Valójában éljük az életünket vagy csak beszélünk róla? Az egyik legnagyobb probléma a Facebookkal, hogy minél több időt töltünk a profilunk frissítésével és más emberek életének követésével, annál kevesebbet élünk valójában.

Természetesen más aggodalmak is vannak a Facebook-kal kapcsolatban, és tekintélyes vita zajlik azzal kapcsolatban is, hogy a cég hajlandó-e információkat kiadni a potenciális hirdetőknek. Legutóbb, egy kiszivárgott dokumentum azt állította, hogy a Facebook felkínálta a lehetőséget a hirdetőknek, hogy időnként célba vegyenek egyes tizenéveseket, mikor azoknak némi önbizalom-növelésre volt szükségük. Más szavakkal, időnként jelezték a fiatalok kihasználhatóságát, amikor azok emocionálisan sebezhetőnek bizonyultak. Ezek a gyanúsítások, a közelmúltbeli európai adatgyűjtési törvények áthágása miatt kapott bírságok mellett, kevésbé barátivá teszik a szociálismédia behemót Facebookot, mintsem inkább gonosz testvér jellegűvé.

Tehát ha szeretnénk szabaddá tenni magunkat a Facebook karmaiból, miként is érjük el ezt a szabadságot?

Ez vitathatatlanul nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik. Csak úgy, ahogy a számítógépünk adatokat, háttérinformációkat és dokumentum elérési utakat tárol, a szociálismédia egy információs hálót tart fenn, amely a háttérben leselkedik és fennmarad a cybertérben – ha el is tűnik, nem felejtődik el.

A Facebook folyamatosan frissíti az adatvédelmi irányelveit – így nem várhatjuk el, hogy egyszerűen a törlésre kattintvaeltűnjünk a szociálismédia arculatáról. A fiókunk deaktiválása egyértelmű, de ez nem jelenti azt, hogy törölve lenne. Ha egy későbbi időpontban visszatérnénk, mert reaktiválni szeretnénk a fiókunkat, felfedezzük majd, hogy az összes információnk még mindig megvan, visszaállításra készen. Ha valóban töröljük a fiókunkat, nincs mód az újbóli elérésére a jövőben és a tartalmak helyreállíthatatlanok.

Álljon itt egy útmutató, amely lépésről lépésre végigköveti a Facebook fiók végleges eltüntetését végrehajtó mutatványt:

1. Töröljük a kapcsolt alkalmazásokat

A Facebook egyik hasznos funkciója a képesség, hogy a Facebook fiókunkat más alkalmazásokba való bejelentkezésre is használhatjuk, mint az Instagram, Pinterest vagy Spotify. Gyakran elfelejtjük átgondolni, hogy ez a funkció azt jelenti, hogy minden használatakor információt adunk ki, lehetővé téve másoknak, hogy hozzáférjenek vagy hogy tárolják a személyes információinkat. Az első lépés a Facebook szabadsághoz, hogy eltávolítsuk azon alkalmazásokat, amelyek a Facebook fiókunkhoz kötődnek.

  1. Először is, klikkeljünk a Facebook oldalunk jobb felső sarkában található nyílra. Ezután válasszuk ki a  “Beállítások” menüpontot és klikkeljünk az “Alkalmazások”-ra, a lap bal oldalán lévő oszlopban.
  2. Kattintsunk a szerkesztés gombra az “Alkalmazások, weboldalak és bővítmények” megjelölés alatt.
  3. Amint letiltottuk a platformot, ykezdhetjük kitörölni a fiókunkhoz tartozó alkalmazásokat.

Facebook - disable platform

Facebook - remove apps

 

2. Távolítsuk el a tevékenységnaplót

Most el kell takarítanunk a virtuális lábnyomainkat, amelyek a legutóbbi aktivitásainkra utalnak. A legördülő nyíl menüből válasszuk ki a “Tevékenységnaplót”, majd használjuk a szerkesztés gombot a naplóban listázott tevékenységek törléséhez vagy unlikeolásához.

Facebook - clear activity log

 

3. Adatok biztonsági mentése

Ha meg szeretnénk tartani a fiókunkhoz kapcsolódó információkat, mint például posztolt fotókat vagy a fiókhoz kapcsolódó barátaink nevét, talán jól jöhet egy biztonsági mentés letöltése a fiókadatainkról.

  1. Újra menjünk a beállítások menüpontba.
  2. Az “Általános fiókbeállítások” alatt, válasszuk ki az opciót, ami lehetővé teszi az összes adatunkról egy másolat letöltését.
  3. Ezután kapunk egy emailt egy linkkel a letölthető archívumhoz. Az archívum a Letöltések mappába mentődik majd a számítógépünkön. Ez egy zip fájl, amit ha megnyitunk, feltárja az összes fotónkat, valamint számos  html fájlt is, a barátaink listájával, hirdetőkkel és szinte minden mással, ami miatt most valószínű, hogy meg szeretnénk szüntetni a Facebook fiókunkat.

Faceboook - download data 1 

Facebook - download data 2

4. Fiók deaktiválása

Ez a következő lépés talán a leginkább zavarbaejtő! A Facebook egy online vadliba vadászatra küldene minket, könnyen megtalálhatóvá téve a fiókunk deaktivációjának opcióját és kétségbeesésünkben ebbe az irányba lökve minket. Miért? Mivel a deaktiváció nem jelent törlést. A deaktiváció azt jelenti, hogy újra bejelentkezhetünk és folytathatjuk a tevékenységünket, mintha mi sem történt volna. Tehát, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy örökre távol akarunk-e maradni a Facebook világától, csak deaktiváljuk a fiókunkat és ha meggondolnánk magunkat, mindig van lehetőségünk újra bejelentkezni és ott folytatni, ahol abbahagytuk. Amíg deaktiválva vagyunk, a barátaink nem képesek posztolni a falunkra vagy üzenetet küldeni számunkra.

  1. Megintcsak menjünk a beállítások menüpontra.
  2. Válasszuk ki az “Általános”-t a baloldali menü tetejéről.
  3. Ezután klikkeljünk a “Fiók kezelésére” és görgessünk lefelé, ahol a deaktiválási opciót találjuk.

Facebook - deactivate account 1

Facebook - deactivate account

5. Fiók törlése

Számos erőfeszítésem ellenére, a fiók törléséhez szükséges link megtalálása látszólag lehetetlen. Az egyetlen útja a megtalálásának, az volt, ha a Súgó menübe mentem és rákerestem a “fiók törlésére”. A válaszban, volt egy link, “közöld ezt velünk” címszóval. Kattintsunk erre a linkre, ami aztán egy olyan oldalra irányít, ami végre lehetővé teszi, hogy véglegesen töröljük a fiókunkat.

Most minden, amit tennünk kell, hogy a  “fiók törlésére megyünk”, beírjuk a jelszavunkat és a captcha-t és végre szabadok vagyunk… nos, majdnem! Facebook - delete account 1

Facebook - delete account

Ugye nem gondoltuk, hogy a Facebook majd ilyen könnyen elenged bennünket? Még ha fel is fedeztük a rejtett linket, amivel teljesen törölhetjük a fiókunkat, a Facebook 14 napif halaszthatja a törlést, fenntartva az információinkat, abban a reményben, hogy meggondoljuk magunkat és visszasietünk majd a Facebook fedezékébe. Ha ez idő alatt megpróbáljuk elérni a Facebook-ot vagy valamelyik kapcsolt alkalmazást, a törlési kérés automatikusan eltávolításra kerül és újra Facebook követőkké válunk.

Tehát találjuk meg a lábnyomainkat, szabaduljunk meg tőlük és cseréljük fel a virtuális sztorijainkat ls Facebook barátainkat valóélet-beliekre, akik valóban meg tudnak ölelni, ahelyett, hogy egy szívecskét vagy egy minden oké! emotikont küldenének.

Osszuk meg a barátainkkal Facebook-on (ha-ha!) és lássuk, mit szólnak hozzá. 

Hasznos volt? Oszd meg!
Megosztás Facebookon
0
Tweet-elés
0
Ossza meg ha úgy látja, hogy a Google nem tud eleget önről
0